Juf Eefje

                        Tips voor in je kleuterklas

Terug naar Juf Eefje

Thema's

Let de Lettervlieg

Gruffalo

Kleine Kangoeroe

Etenstijd

Dat Ben Ik

Juf Online


Let de Lettervlieg

Let is een vliegje... Niet zomaar een vliegje... Nee!

Let eet graag letters!

Let woont bij ons in de klas in een mooi vogelhuisje. Het vogelhuisje heeft er eerst gewoon een paar dagen in de klas gestaan. De kinderen vroegen zich af wat er in zou zitten... Ze keken door het gaatje naar binnen... Maar het was te donker in het huisje dus zagen ze niets.

Het huisje werd eigenlijk al weer een beetje vergeten na een paar dagen... totdat de juf gezoem hoorde in de klas...

Na even gezocht te hebben, hoorde ze dat het geluid uit het huisje kwam. Voorzichtig ging het huisje open... en wie kwam daar uit gevlogen?? Let de Lettervlieg.

Wanneer Let uit zijn huisje gevlogen komt, gaat hij op zoek naar letters in de klas. (meestal koppelen we dit aan de letter van de lettertafel) Hij wijst er steeds naar en de kinderen moeten de letters dan benoemen. Ook de kinderen gaan voor Let rond kijken in de klas of ze ergens letters kunnen vinden. Steeds wordt de lettertafel door de kinderen met trots getoond aan Let.

Aan het eind van zijn bezoek wil Let altijd een letter meenemen in zijn huisje. De kinderen moeten dit probleem oplossen... Ze kunnen de letter opschrijven op een briefje en dan kan hij mee het huisje in. Soms schrijft een oudste kleuter de letter en een andere keer weer een jongste kleuter. (als het er maar een beetje op lijkt, vindt Let alles goed). Op deze manier krijgt Let een hele verzameling letters in zijn huisje. Na een tijdje kun je de letters nog eens met de kinderen doornemen om te kijken of ze de letters nog herkennen.

Let is niet meer weg te denken uit onze groep. Kinderen vragen er elke week om en als ik hem vergeet, dan roepen ze hard genoeg zodat Let wakker wordt en meteen tot actie over gaat.

Het geweldige van het spelen met handpoppen vind ik wel dat de kinderen niet met mij aan het leren zijn, maar samen met de pop. Ze stellen de poppen vragen en praten ertegen. Ook al ben ik degene die ze antwoord geeft van achter de pop, toch lijkt het alsof de kinderen de poppen echt als andere karakters zien.

Het spelen met poppen is moeilijk maar heel veel oefening baart kunst!

Privacy Beleid